vineri, 18 februarie 2011

INCEPE SA NE NUMERE

Cum ne schimba viata un recensamant

Cum ne schimba viata un recensamant
După nouă ani de transformări ale României, vom afla câţi mai suntem în ţară, câţi votăm şi dacă oraşele noastre îşi mai merită statutul. După ce a încheiat de curând recensământul agricol, Institutul Naţional de Statistică (INS) se pregăteşte de recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care este programat pentru luna octombrie a acestui an. Este un proces complex, în care vor fi implicate peste 100.000 de persoane şi care ne va arăta o cu totul altă imagine a României decât cea cu care suntem obişnuiţi. Ultimul recensământ a fost organizat în 2002. "Va fi un număr mai mic de locuitori ai ţării, din cauza faptului că o parte dintre români au plecat din ţară şi că populaţia este îmbătrânită. Grosul celor plecaţi în străinătate sunt persoane între 25-45 de ani care provin din zonele slab dezvoltate economic, în special din estul ţării, dar şi de la graniţa de vest", ne-a declarat Augustin Stoica, directorul general al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS). În ceea ce priveşte etniile din România, el spune că e importantă şi evoluţia numărului romilor de la ultimul recensământ din 2002 încoace. Însă riscul în acest caz este că mulţi dintre ei nu-şi declară apartenenţa, avertizează sociologul.

duminică, 2 ianuarie 2011

Irakul, invadat dintr-o "greseala" a Israelului

Irakul, invadat dintr-o "greseala" a Israelului

Irakul, invadat dintr-o
www.flickr.com | Spc. Bryanna Poulin www.army.mil
Alte documente americane dezvaluite de WikiLeaks arata caserviciile de informatii israeliene confirmasera, in mod eronat, estimarile Statelor Unite privind presupusul arsenal neconventional al regimului Saddam Hussein, principalul argument pentru invadarea Irakului, informeaza MEDIAFAX, citand Le Monde.

Subiectul a fost abordat in cursul intalnirii intre senatorul american Carl Levin si un oficial din cadrul serviciilor de informatii americane, in martie 2009, dupa ce presupusele arme de distrugere in masa irakiene nu au fost gasite. Un raport american prezinta un marturie a unui membru al serviciilor de spionaj israeliene. "Care era estimarea Israelului?", il intrebase senatorul pe colonelul Itai Brun. "Noi eram foarte apropiati de estimarile americane", preciza oficialul israelian.

"La acea vreme, credeam ca regimul irakian avea sisteme de rachete capabile sa transporte arme chimice si biologice. Nu erau dovezi directe, ci o concluzie strategica bazata pe comportamentul lui Saddam Hussein din anii 1990, cand sugerase ca nu va renunta niciodata la aceste arme", recunostea oficialul israelian. 

Fosta administratie George W. Bush invocase existenta presupusului arsenal neconventional irakian si a legaturilor cu al-Qaida ca argumente pentru a justifica interventia militara impotriva regimului Saddam Hussein in 2003. Dupa inlaturarea regimului irakian, serviciile de informatii americane nu au gasit presupusele arme chimice si biologice irakiene
.