Prigoana împotriva credincioşilor români/vlahi din Timoc trebuie să încetezeMălainița, Timoc, Serbia/TimocPress/vineri, 10 decembrie 2010/ – Întâi stătătorul Protopopiatului ‘Dacia Ripensis’ din Serbia de nord-est, Boian Alexandrovici, şi-a arătat speranţa într-o declaraţie făcută joi la Drobeta Turnu Severin, că autorităţile publice locale ale oraşului Zaiceari vor renunţa la demolarea clopotniţei româneşti din satul Sipicova.
Potrivit sursei citate, prin decizia nr. IV/356-128-10/ 1.12.2010 a Primăriei oraşului Zaiceri, credincioşii din Sipicova şi Protopopiatul ‘Dacia Ripensis’ cu sediul în Malainiţa, unde în anul 2004 a fost sfinţită prima biserică românească construită după aproape 175 de ani de sete duhovnicească, au fost somaţi că dacă în termen de 24 de ore de la primirea respectivului document nu demolează clădirea bisericească numită clopotniţă vor trimite o echipă de slujbaşi să o distrugă.
‘Datorită intervenţiilor noastre în presa românească, dar şi a reprezentanţilor diplomaţiei româneşti la Belgrad, pentru moment acest lucru nu s-a întâmplat, dar ne aşteptăm ca hotărârea să fie pusă în practică. Nouă ni se cere proiecte tehnice pentru amplasarea clopotniţei, dar nici cea a Bisericii Ortodoxe Sârbeşti de acolo nu a fost obţinută când s-a construit şi nimeni nu o ameninţă cu demolarea’, a afirmat Alexandrovici.
În ziua de 3 decembrie, când a expirat ultimatumul dat de autorităţile sârbe, el a precizat pentru AGERPRES că această aberantă hotărâre a fost luată de autorităţi la insistenţele episcopului Iustin al Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS) care nu acceptă cler românesc în regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării.
‘Românii/vlahii din Sipicova sunt hotărâţi să apere cu orice preţ acest simbol al identităţii lor. Dacă prin forţă autorităţile vor reuşi să şteargă de pe faţa pământului clopotniţa, un număr de 120 de credincioşi vor solicita azil politic în România şi vor cere organismelor internaţionale să sancţioneze Serbia pentru nerespectarea drepturilor omului’, a spus părintele Boian Alexandrovici.
Potrivit sursei citate, în satul Sipicova, unde trăiesc peste 400 de români/vlahi există creat un precedent, în 24 august 2010 un reprezentant al serviciilor de securitate sârbă (BIA) a interogat preşedintele consilului parohial al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu opţiunea sa pro românească şi cu sursa banilor cu care s-a cumpărat terenul în care s-a înălţat clopotniţa şi unde se va construi o biserică în care slujbele se vor oficia în limba română.
‘De asemenea, şi alţi cetăţeni români din localitatea Sipicova au fost hărţuiţi şi şantajaţi de preotul sârb şi primarul localităţii că dacă nu vor renunţa la a mai sprijini biserica românească vor rămâne fără pensii şi nu li se vor acorda alte drepturi’, a mai arătat Alexandrovici.
Preotul Boian Alexandrovici a mai arătat că cu binecuvântarea episcopului de Timoc al BOS, Iustin, a fost distrusă crucea de piatră din fundaţia vechii biserici româneşti zidită în 1807 prin truda enoriaşilor românilor, crucilor din vechiul cimitir românesc au fost aruncate şi acoperite într-o margine de drum, la fel ca şi o parte din inventarul vechiului locaş de cult.
‘În Timoc prigoana împotriva românilor/vlahilor trebuie să înceteze. Există persoane şi cercuri anti-româneşti care vor să stopeze renaşterea BOR. Ei cred că dacă şterg de pe faţa pământului urmele spiritualităţii strămoşeşti a românilor/vlahilor, pot să distrugă din sufletele noastre credinţa, speranţa şi dragostea faţă de limba română. Se înşeală amarnic’, a concluzionat pr. Boian Alexandrovici.
În Serbia de nord-est, în pofida presiunilor autorităţilor administrative şi a celui mai înverşunat ierarh sârb, episcopul Iustin, în anul 2010 a luat fiinţă şi au devenit funcţionale un număr de 14 parohii ortodoxe româneşti, fapt care nemulţumeşte şi sperie clerul sârb care vede în iniţiativa pr. Boian Alexandrovici un adversar de temut, uitând că BOR şi BOS sunt surori şi au acelaşi ideal.
de Florian Copcea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu